9/25/2011

Huskeliste for god argumentasjon

Når du skal argumentere er det først av alt viktig å ha gode argumenter. Erfaringer og fakta som bygger opp under påstandene dine er like viktig. Du må passe på at du har kunnskap om det du snakker om , og at du bruker argument som er relevante og sanne.

Språk og ord
Noe annet som er viktig å tenke på, er språket du bruker. Det kan være lurt å tenke over det du skal si før du sier det, det blir lettere å følge med hvis du ikke formulerer setningene mens du snakker. Du burde også bruke et mer saklig språk enn det du bruker i dagligtalen din, mindre forkortelser og oksymoroner for eksempel, da framstår du som en mer seriøs person.

Åpenhet for andres meninger og lytting
Målet med å argumentere for en sak er gjerne at du vil overbevise den andre personen om at det du sier er det han eller hun også burde mene. Å påstå at den andre personens påstander er dumme eller svare i et nedlatende tonefall er derfor ikke særlig smart. Bruk heller argumenter som du vet kommer til å appellere spesielt til samtalepartneren din. Humor og engasjement for det du snakker om er også er et gode virkemiddeler for å holde på interessen.

Pro-et-contra skjema og toneleie
Det siste du må huske på er at man kan ikke forutse hvilke motargumenter som kan komme opp, så det er lurt å lage seg en oversikt over momenter både for og mot saken på forhånd. Tenk også på å ikke snakke for høyt eller aggressivt.

Ellers så er det bare å argumentere i vei!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar